Hannigan – sopran som tar ledningen

CR INTERVIEWS

Interview in Göteborgs-Posten

Sopran och dirigent. En ovanlig kombination. Men för Barbara Hannigan hör sång och dirigerande ihop.
– Jag ser inte mig själv som främst som sångare utan som en kreativ person, säger hon.

I kväll ger hon sin första konsert som artist in residence på Konserthuset. När vi ses kommer hon direkt från en intensiv repetition. Hon har inte hunnit äta lunch så hon fiskar snabbt upp en macka ur kylen utanför repetitionssalen och försvinner in på sitt rum en stund först, men är strax tillbaka.

– Skillnaden mellan att vara artist in residence och ge enskilda konserter är som skillnaden mellan en date och ett fast förhållande. Det blir lite mer avslappnat och det går att utveckla relationen, säger hon.

Barbara Hannigan har gästat Göteborgs symfoniker förut, hon gillar att gå omkring i stan och särskilt förtjust är hon i Stora saluhallen och Fiskekörka. Hon är konstant på turné, har sitt hem i Amsterdam men är bara där ett par dagar emellanåt och tvättar, så hon bor aldrig på hotell när hon reser, har alltid en lägenhet, det blir mera som ett hem.
– Jag älskar att laga mat och tar alltid med mig mina egna knivar.

I programmet hon ska sjunga i kväll ingår bland att ett stycke av Sofia Gubajdulina

– Det är väldigt mörkt, handlar om våld, förstörelse och krig. Första gången jag sjöng det var samma år som jordbävningen i Haiti. Det är lätt att hitta massor av smärtsam inspiration som världen ser ut i dag. Men när jag sjunger tänker jag inte på det då är jag bara i musiken.

Hon växte upp i en familj som gärna musicerade. Redan när hon var fem visste hon att hon ville bli musiker, men att dirigera hade hon inte en tanke på, hon trodde inte det var möjligt. Kvinnor ledde körer men inga orkestrar, trodde hon. Så Barbara Hannigan sjöng och spelade oboe, ett instrument som så småningom hamnade på hyllan.
För fem år sen debuterade hon som dirigent. Hon hade fått höra att “hon hade det i sig”. Hon menar att sången är en tillgång. Andningen är till exempel viktig. Ibland sjunger hon samtidigt som hon dirigerar.

Det är under de första repetitionerna som hon är en tydlig dirigent, när det är konsert leder hon orkestern på ett för publiken knappt märkbart sätt. Det ställer krav på orkestern.

– Det handlar om dialog och samarbete.

Barbara Hannigan tror inte på en auktoritär dirigentroll, det är bland annat därför hon valt bort fracken och alltid dirigerar i en ärmlös knäkort klänning nu förtiden.

– Och så är det bekvämare, jag kan röra mig lättare.

Att kombinera sången med dirigerandet passar henne bra.

– Jag tycker om att vara mångsidig och behöver sträcka mig åt olika håll för att utforska saker, säger Barbara Hannigan och berättar att hon just spelat in en kortfilm som handlar om hur hon väcker sin röst.

ULLA SUNDSTRÖM
photo credit: Jessica Segerberg

>> READ ONLINE